Autori: Andreea Aurescu, Luminița Kohalmi

Am intrat în ultima și cea mai intensă săptămână de campanie, unde fiecare greșeală poate costa turul doi, iar fiecare moment inspirat poate decide soarta alegerilor. Cei care vor ști să gestioneze tensiunea finală pot schimba cursul campaniei; ceilalți riscă să fie înghițiți de zgomotul de fond.
În ciuda atmosferei tensionate și a atacurilor lansate pe toate fronturile, în săptămâna a treia a campaniei prezidențiale nu s-au produs mișcări semnificative în opțiunile electoratului. Dincolo de zgomotul mediatic și încercările de destabilizare, realitatea rămâne una clară: majoritatea scandalurilor au avut impact electoral minim. În această analiză, trecem în revistă principalele evenimente ale săptămânii și evaluăm ce a contat cu adevărat și ce a fost doar fum fără foc.
Nicușor Dan a încercat să-l lovească pe Crin Antonescu, acuzându-l că a dat ilegal terenuri rechinilor imobiliari. Mesajul nu a prins: publicul a perceput atacul ca reciclarea unui narativ fără dovezi suficient de puternice și fără emoție. În paralel, scandalul iscat în jurul lui George Simion, acuzat că ar fi plătit 1,5 milioane de dolari ca să își asigure accesul în cercul lui Donald Trump, nu a produs nici el efectul dorit. Electoratul lui Simion, foarte fidel și imun la teme externe, nu a rezonat cu aceste acuzații.
Nicușor Dan a mai avut de înfruntat un atac tehnic venit din partea AEP, dar și acesta a avut impact electoral aproape nul. A fost perceput mai degrabă ca o chichiță birocratică sau un atac al unei instituții controlate de coaliție, nu ca un scandal major. De asemenea, bloggerul Vlad Mercori a lansat o serie de dezvăluiri legate de Nicușor Dan, însă nu doar că temele au fost unele reșapate fără noi dovezi, dar fără un sprijin mediatic consistent, acestea au rămas la marginea agendei publice.
Un episod important a fost decizia Curții de Apel Ploiești, care a invalidat o decizie anterioară a CCR. Deși tema s-a calmat destul de rapid, având în vedere reacțiile rapide ale juriștilor și BEC care au decredibilizat decizia, este posibil că votanții lui George Simion sau Victor Ponta să fi devenit și mai mobilizați decât înainte.
Tot în această săptămână s-a încercat readucerea în discuție a colaborării lui Crin Antonescu cu Securitatea. Tema, însă, nu a avut impact: a fost percepută ca o reîncălzire a unui dosar vechi, fără relevanță pentru alegerile de azi.
Dinamicile interne din USR au produs o ruptură serioasă, afectând șansele Elenei Lasconi. Totuși, această scădere de încredere pentru președinta USR nu a adus beneficii vizibile pentru Nicușor Dan sau pentru alți candidați. Cu alte cuvinte, pierderea suferită de Lasconi nu s-a transformat într-un câștig pentru adversarii săi — o situație tipică în care toți rămân pe loc, fără redistribuirea voturilor.
Singurul moment cu impact real din primele trei săptămâni de campanie a fost autogolul dat de Victor Ponta. Gestionarea dezastruoasă a scandalului inundațiilor l-a prezentat ca un politician preocupat mai degrabă de Serbia decât de România. Ponta a pierdut semnificativ și abrupt la capitolul încredere, dar posibil că apariția scandalului tocmai în prima săptămână de campanie, i-a diluat impactul în timp.
Intrăm acum în ultima săptămână de campanie, unde miza devine esențială. Vor avea loc dezbaterile prezidențiale – un teren care poate fi decisiv la capitolul emoție, spontaneitate și imagine. Nu este foarte clar cine va participa, de exemplu, au apărut informații că George Simion va refuza participarea. În acest context, contează enorm sound-bites-urile memorabile și gafele care pot fi viralizate. O singură frază neinspirată poate închide drumul spre turul doi pentru un candidat.
În lipsa unui eveniment major sau a unui scandal de proporții, este puțin probabil să vedem o schimbare radicală în topul preferințelor. Totuși, săptămâna viitoare mai aduce un eveniment cu potențial: vizita lui Donald Trump Jr. în România. Victor Ponta mizează pe faptul că această vizită îi va oferi un avantaj de imagine pentru, mai ales în zona electoratului conservator și suveranist soft. Dacă evenimentul este bine organizat și amplificat mediatic, Ponta poate spera să oprească căderea liberă provocată de criza inundațiilor.
Și mai apare o întrebare: va ieși Călin Georgescu să-și anunțe sprijinul pentru un anumit candidat?
Ultimele zile de campanie sunt terenul pe care câștigătorii urcă în tren pentru turul 2, iar cei care greșesc rămân pe peron. Bătălia finală pentru Cotroceni începe acum.