Bătălia pentru Cotroceni: cine stăpânește jocul și rețelele sociale? Cei 5 care contează.

Autori: Andreea Aurescu, Luminița Kohalmi

Sigur, campania prezidențială nu a început oficial, dar, până acum, e clar că marile strategii sunt deja trasate. Până în acest punct, candidații pro-europeni joacă aceeași carte: interviuri în media tradițională, câteva vizite locale discrete și o evitare clară a mitingurilor de masă. O abordare sigură, dar deloc spectaculoasă. Pe de altă parte, e aproape garantat că vom avea măcar o dezbatere prezidențială în toată regula, așa că fiecare tabără se pregătește pentru respectivul moment. Deja putem distinge trei blocuri clare: candidatul coaliției, Crin Antonescu, candidații anti-sistem suveraniști –Victor Ponta și George Simion (la pachet cu Ana Maria Gavrilă) – și candidații anti-sistem pro-europeni, Nicușor Dan și Elena Lasconi.

Marele semn de întrebare cu care începe cursa electorală: unde merg votanții lui Călin Georgescu? Cel mai facil ar fi să spunem că merg înspre Simion (mai ales dacă Ana Maria Gavrilă se retrage din cursă), dar oare nu merg voturi din acest bazin electoral și spre Victor Ponta sau Elena Lasconi? Poate spre Nicușor Dan – dar oare îl ajută profilul? E un profil catchy pentru electoratul lui Călin Georgescu?

Cine domină TikTok-ul?

Dacă ne uităm la TikTok – rețeaua de social media care ne-a dat lumea peste cap după prezidențialele de anul trecut – vedem o imagine clară a influenței digitale a candidaților. În mod previzibil, George Simion conduce detașat: 1,3 milioane de urmăritori, un avantaj uriaș în fața celorlalți. Ana Maria Gavrilă vine tare din urmă, cu 366 de mii de urmăritori, iar Elena Lasconi e liderul pro-europenilor, cu 143 de mii. În zona mai moderată, Ponta (55 de mii) și Nicușor Dan (59 de mii) sunt aproape la egalitate, în timp ce Crin Antonescu a intrat recent în această rețea: are doar 9.900 de urmăritori.

Temele de campanie: ce mesaje ne vând candidații?

Crin Antonescu – Candidatul coaliției, joc clasic, mizează pe soliditate și experiență

  1. Apărătorul democrației – Se poziționează ca un bastion împotriva amenințărilor la adresa statului de drept și a valorilor occidentale.
  2. România, pe drumul european – Militează pentru întărirea relațiilor cu UE și NATO, respingând influențele eurosceptice și pro-ruse.
  3. Revenirea în forță – Caută să se reconecteze cu electoratul după anii de absență.
  4. Scut împotriva extremismului – Se prezintă ca alternativa echilibrată, respingând populismul și candidații cu agende radicale.

 

Elena Lasconi – Anticorupție și reformă dură

  1. România pro-Europa, pro-NATO –Lasconi atacă orice tentativă de apropiere de Rusia. De fapt, este singurul candidat care a criticat administrația SUA și pe Donald Trump pentru poziționarea față de Ucraina.
  2. Zero corupție – Politicienii corupți trebuie judecați și banii furați să fie recuperați.
  3. Un stat mai suplu – Mai puțini politicieni, fără pile și bugete transparente.
  4. Alegeri corecte – Luptă pentru un proces electoral fără fraude.

 

Nicușor Dan – Anti-sistem cu față serioasă

  1. Anticorupție & instituții curate – Vrea un stat eliberat de influențe oculte.
  2. Puterea cetățenilor – Campania sa se bazează pe voluntari și implicarea activă a oamenilor.
  3. România, jucător european – Dezvoltare economică sustenabilă și poziție solidă în Europa.

 

George Simion – Populism de forță și suveranism. Dintre toți candidații, Simion este singurul susținut de influenceri afiliați MAGA.

  1. Democrație – o temă nouă, cu trimitere la anularea scrutinului câștigat de Georgescu, în încercarea lui Simion de a capacita electoratul acestuia
  2. Suveranism de tip american – Discurs anti-sistem, împotriva elitei politice, cu accente puternice de tip naționalist
  3. Critici la adresa establishment-ului de la Bruxelles
  4. Pace/neimplicare a României în susținerea Ucrainei în fața agresiunii ruse

 

Ana Maria Gavrilă (în siajul lui Simion, cu candidatura validată, dar cu perspective de a se retrage din cursă pentru a respecta Planul Georgescu) – Radicalism suveranist și anti-sistem

  1. Alegerile sunt fraudate – Contestă legitimitatea scrutinului.
  2. Alături de Simion – Parte din aceeași mișcare naționalistă.
  3. Luptă împotriva corupției – Discurs agresiv împotriva sistemului actual.

 

Victor Ponta – Suveranist, fan Trump, dar cu stil mai soft.

  1. România decide singură – Fără dictat extern, fără influență de la Bruxelles.
  2. Resetarea sistemului – Vrea un restart complet al clasei politice.
  3. Românii pe primul loc – Prioritate absolută pentru nevoile interne.
  4. Pace și siguranță – Un discurs moderat, care evită radicalismul, dar în mod evident anti-ucrainean.

Concluzie: cine are șanse?

Campania prezidențială se conturează ca o luptă între trei blocuri distincte: Crin Antonescu, care mizează pe stabilitate și un discurs pro-european, tabăra suveranistă dominată de George Simion și Victor Ponta, care atrage electoratul anti-sistem, și blocul reformist pro-european reprezentat de Elena Lasconi și Nicușor Dan. TikTok confirmă avantajul digital al suveraniștilor, Simion având cea mai mare influență, în timp ce candidații pro-europeni sunt semnificativ mai slabi pe această rețea. Votanții lui Călin Georgescu sunt un factor decisiv, iar Simion pare cel mai avantajat, deși Ponta ar putea atrage o parte din acest bazin. În final, bătălia pentru Cotroceni se va da între cei care propun stabilitate și cei care capitalizează pe revolta anti-sistem, cheia succesului fiind mobilizarea eficientă a indecișilor și a tinerilor.