Ilie Bolojan în Mass-Media vs. TikTok: Două Lumi, Două Agende diferite

Ilie Bolojan în Mass-Media vs. TikTok: Două Lumi, Două Agende diferite

Autor: Andreea Aurescu

Mass-media mainstream și TikTok sunt ca două oglinzi care reflectă două Românii diferite. În timp ce presa clasică își păstrează reflexele de analiză politică și jocurile de culise, TikTok-ul rămâne terenul unei campanii virale agresive, cu accente conspiraționiste și atacuri directe, așa cum ne-a obișnuit și la alegerile prezidențiale de acum câteva luni. Pe TikTok oricine poate fi jurnalist, iar conturile false sau mai puțin false pot fi create într-o secundă și algoritmii îți dictează tot ce vezi.

Ilie Bolojan, vedeta momentului și comparațiile inevitabile cu Iohannis

Starul politic al momentului este, fără îndoială, noul președinte interimar, Ilie Bolojan. În mod previzibil, mass-media tradițională nu scapă nicio ocazie de a-l compara cu Klaus Iohannis. De la primele sale decizii și până la felul în care își organizează programul de călătorii, totul este trecut prin filtrul “Ce-ar fi făcut Iohannis?”.

  • Nominalizările pentru echipa sa de la Cotroceni
  • Cum își organizează călătoriile: Oradea vs. Sibiu
  • Unde locuiește?
  • Cum va comunica?

Totodată, mass-media speculează asupra scenariului că Bolojan ar putea să candideze în locul lui Antonescu la prezidențiale, în funcție de prestația de la Cotroceni.

Pe TikTok, narativul e altul: Bolojan, “hoțul de camioane” și “trădătorul națiunii”

Dacă mass-media tradițională construiește o imagine relativ pozitivă sau neutră a lui Bolojan, pe TikTok, acesta este ținta unei campanii virale agresive. Mii de videoclipuri îl atacă noul președinte interimar folosind trei teme principale:

TEMA 1. „Ilie Bolojan a furat un camion” – O poveste extrem de virală, susține că Bolojan a fost arestat de Interpol în Italia pentru furtul unui camion. Clipurile cu această temă adună milioane de vizualizări.

TEMA 2. „Bolojan apără interesele UDMR” – Sub acest pretext, sunt promovate informații despre desființarea Ansamblului Artistic Crișana și despre demolarea unei statui a lui Mihai Viteazul din Oradea, pentru a-l acuza pe Bolojan că ar acționa împotriva intereselor naționale.

TEMA 3. „Bolojan suferă de schizofrenie” – O acuzație lipsită de orice fundament medical, dar care circulă intens pe TikTok, menită să inducă ideea că președintele interimar ar fi inapt pentru funcție.

Toate aceste clipuri sunt susținute de o campanie de hashtag-uri bine organizată: #bolovan, #camion, #bolojanantiroman, #curățeniegenerală. Ultimul hashtag, “curățenie generală”, este asociat taberei sugerează că atacurile provin din tabăra lui Călin Georgescu, un personaj cunoscut pentru discursul său naționalist și anti-sistem.

Două realități, două strategii

În timp ce mass-media tradițională joacă în continuare după regulile sale, analizând mișcările politice prin comparații și speculații despre viitor, TikTok-ul creează o realitate proprie, unde zvonurile și atacurile virale devin mai puternice decât faptele. Sunt capabile partidele tradiționale să răspundă la ascensiunea TikTok, AI și folosirea lor în campanii politice sau ne îndreptăm spre un deznodământ similar cu cel de pe 24 noiembrie 2024?